Business Process Modeling: Definícia, Výhody a ako na to

Business Process Modeling nie je radikálny koncept – existuje už nejaký čas. Zmeny, ktoré môže priniesť v produktivite a efektívnosti podnikania, však nie sú ničím revolučným.

Ale čo to vlastne je a prečo to je potrebné?

Čo je Business Process Modeling (BPM)?

Business Process Modeling (alebo) modelovanie procesov je analytické znázornenie alebo jednoducho znázornenie obchodných procesov organizácie. Procesy modelovania sú kritickou súčasťou efektívneho riadenia podnikových procesov.

Softvér na modelovanie procesov poskytuje analytickú reprezentáciu procesov „ako sú“ v organizácii a porovnáva ich s „budúcimi“ procesmi na ich zefektívnenie.

Mnoho nástrojov na modelovanie obchodných procesov nakoniec produkuje niečo také:

Ukážka modelu procesu

Prečo použiť Business Process Modeling?

Prvým krokom pri modelovaní je pero a papier. Ak však chcete skutočne spustiť obchodný proces, budete ho musieť digitalizovať spôsobom, ktorému rozumie modul workflow.

Softvér pre Business Process Modeling vám umožňuje digitálne znázorniť váš proces, ktorý sa potom dá preniesť do živého automatizovaného procesu.

Business Process Modeling má mnoho výhod:

  • Dáva každému jasné pochopenie toho, ako tento proces funguje
  • Poskytuje konzistentnosť a riadi proces
  • Identifikuje a eliminuje prepúšťanie a neefektívnosť
  • Nastavuje jasný začiatok a koniec procesu

Business Process Modeling vám tiež môže pomôcť zoskupiť podobné procesy dohromady a predvídať, ako by mali fungovať. Primárnym cieľom nástrojov na modelovanie podnikových procesov je analyzovať, ako sú veci aktuálne a simulovať, ako by sa mali vykonávať, aby sa dosiahli lepšie výsledky.

Business Process Modeling Techniky

Business Process Modeling je možné vyjadriť pomocou vývojových diagramov, programov, hypertextu alebo skriptov. Neexistuje iba jeden spôsob, ako implementovať modelovanie obchodných procesov; v skutočnosti si môžete vybrať z až 12 techník.

Nižšie sú popísané niektoré z najbežnejších techník modelovania podnikových procesov:

Business Process Modeling Notation (BPMN)

BPMN 2.0 sa stal niečo ako štandardná syntax používaná analytikmi procesov a tými, ktorí vytvárajú nástroje podnikového modelovania. Je to relatívne jednoduché použitie čiar, šípok a geometrických tvarov, ktoré všetky komunikujú tok a nuansy procesu. Procesný konzultant sa môže pozrieť na model BPMN 2.0 a presne vedieť, ako by mal fungovať.

BPMN 2.0 je však stále naučeným jazykom, aj keď je pomerne jednoduchý, pre bežného podnikového používateľa nie je okamžite intuitívny. Je to vynikajúci nástroj pre procesných konzultantov, ale nie je užitočný pre tých, ktorí chcú vytvárať svoje vlastné aplikácie.

Universal Process Notation (UPN)

Namiesto toho, aby ste sa učili nový jazyk, intuitívnejším systémom je Universal Process Notation alebo UPN.

UPN poskytuje jednoduchý box pre každú úlohu, ktorá má byť dokončená. Rámček zobrazuje, čo sa stane, kto je mu priradený a kedy sa to stane v poradí. Pre IT je veľmi užitočné navrhovať a analyzovať procesy, pre riadenie v súlade s obchodnými normami a – čo je dôležitejšie – pre koncových podnikových používateľov chápať procesy, ako sa plánovalo.

Flowchart Technique

Flowcharts vysvetľujú zložité procesné toky jednoduchým, ale účinným spôsobom. Ilustrujú kroky procesu v ich postupnom poradí, od vstupov po skutočný proces k výstupom. Flowcharts v skutočnosti poskytujú základný rámec pre BPMN na zobrazenie pokročilých procesných tokov.

Gantt Charts

Namiesto postupného zobrazovania krokov sú Gantt charts schopné ukázať celý proces pomocou „času potrebného“ ako jednej z hlavných osí. Je to lepšia práca, keď ukazuje celkový čas potrebný na dokončenie projektu ako iné možnosti.

Petri-Nets

Petri-Nets, ktoré sú tradične modelovaním v matematike, sú užitočné aj na modelovanie obchodných procesov. Petri-Nets klasifikujú alebo farebne kódujú zložité kroky pracovného toku, používateľov a trasy v rôznych farbách.

Čo je potrebné v softvéri pre modelovanie procesov?

Väčšina BPM balíkov v nich obsahuje nástroje na modelovanie podnikových procesov. Niektoré však majú modelára ako samostatnú aplikáciu.

Modelár je jedným z najdôležitejších prvkov v BPMS a mali by ste stráviť veľa času pre naučenie práce s ním, kým sa zaviažete kúpiť balík.

Skvelé nástroje biznisového modelovania by mali:

  • Byť ľahko naučiteľné pre obchodné oddelenia
  • Byť jednoduché pre komunikáciu tímov IT s ostatnými oddeleniami
  • Byť lacný a kompatibilný s priemyslom
  • Mať integrovaný nástroj editora pracovných postupov s grafickým rozhraním
  • Byť schopný simulovať pracovný tok před implementáciou

Prečítajte si viac informácií o procesných modelároch.

zdroj: kissflow.com

Pridať komentár