Čo je BPMN – Definícia, Prvky a účel

Čo presne je BPMN? Z čoho sa BPMN skladá? A ako fungujú diagramy BPMN? Ako veľmi užitočný nástroj pre podnikanie je nevyhnutné lepšie porozumieť BPMN (Business Process Modeling Notation). BPMN je podobný UML, s ktorým je väčšina ľudí oboznámená, ale zameriava sa výlučne na obchodné procesy. Táto stránka teda rozšíri definíciu BPMN, jej kľúčové prvky a to, čo môže urobiť, aby pomohla pri podnikaní.

Definícia – Čo je BPMN?

BPMN (Business Process Modeling Notation) je grafická metóda reprezentácie obchodných procesov v rámci diagramu podnikových procesov. BPMN poskytne podnikom schopnosť porozumieť ich vnútorným obchodným postupom v grafickom zápise a dá organizáciám možnosť komunikovať tieto postupy štandardným spôsobom.

BPMN bol navrhnutý a vyvinutý Inštitútom podnikových procesov (BPMI) a spravovaný Object Management Group (OMG) od roku 2005. Je na štvrtej iterácii a teraz je verzia 2.0. Používa veľkú skupinu symbolov a zápisov pre schémy podnikových procesov na vytvorenie podrobnejšieho pravidla pre modelovanie obchodných procesov.

Presnejšie povedané, vizuálne opisuje podrobnú postupnosť obchodných činností a informačné toky potrebné na dokončenie procesu.

Prvky BPMN

BPMN sú diagramy so sadou grafických prvkov. Štyri základné kategórie prvkov sú:

  1. Objekty toku: Udalosti, aktivity a brány.
  • Udalosť: Udalosti sú reprezentované kruhmi obsahujúcimi ďalšie symboly založené na type udalosti. Môže to byť Start, Intermediate alebo End. Fungujú ako spúšťač na začatie alebo dokončenie procesu.
  • Aktivity: Aktivitu predstavuje obdĺžnik so zaoblenými rohmi a zobrazuje úlohu, ktorú je potrebné vykonať. Môže to byť úloha alebo čiastkový proces.
  • Brána: Brána je reprezentovaná kosoštvorcovým tvarom a určuje rozhodnutia, zlúčenie a spojenie cestičiek/li>
  1. Spájanie objektov: Objekty toku sú navzájom prepojené spojením objektov. Toto sú rôzne typy spojovacích objektov:
  • Tok postupnosti: Tok postupnosti je znázornený ako priamka so šípkou. , zobrazuje poradie aktivity.
  • Tok správ: Tok správ je znázornený prerušovanou čiarou s krúžkom na začiatku a šípkou na konci.
  • Združenie: Združenie je znázornené bodkovanou čiarou. Používa sa na priradenie artefaktu, údajov alebo textu k objektu toku.
  1. Plavci: Plavec sa používa na organizovanie rôznych aktivít, jedná sa o dva rôzne druhy plavcov,
  • Pool: Pool je reprezentovaný veľkým obdĺžnikom, ktorý obsahuje veľa objektov toku, spojovacích objektov a artefaktov.
  • Dráha: Dráha je zastúpená ako súčasť plavebnej komory. Dráhy sa používajú na presnejšie usporiadanie tokových objektov, spojovacích objektov a artefaktov.
  1. Artefakty: Artefakty sú nástroje, ktoré sa používajú na pridanie ďalších informácií. Toto sú tri rôzne druhy artefaktov:
  • Dátový objekt ukazuje, aké údaje sú potrebné pre aktivitu.
  • Skupina sa používa na zoskupenie rôznych aktivít, ale neovplyvňuje tok v diagrame.
  • Anotácia sa používa na to, aby čitateľovi modelu / diagramu poskytla zrozumiteľný dojem.

Účel a výhody BPMN

Hlavným účelom BPMN je zlepšiť efektívnosť, zohľadniť nové okolnosti alebo získať konkurenčnú výhodu. BPMN funguje ako ľahko zrozumiteľné vizuálne znázornenie procesu činnosti. Môže pomôcť ľuďom, ktorí budú tento proces vykonávať, mať podrobnejšieho sprievodcu. Schéma môže byť oveľa ľahšie pochopiteľná ako text. Obchodní partneri môžu dosiahnuť ľahšiu komunikáciu a spoluprácu a smerovať k cieľu efektívneho procesu a kvalitného výsledku.

  • Poskytuje štandardnú metódu pre obchodné procesy pre obchodnú skupinu,
  • Uľahčuje zdieľanie procesov činnosti medzi organizáciami,
  • Softvér Business Process Management podporuje štandardné BPMN

zdroj: edrawsoft.com

Pridať komentár