Pravidlá digitálnej transformácie – 2.časť

6)Pravidlo: Partnerstvá, partnerstvá, partnerstvá

Projekty digitálnej transformácie nie sú iba projektmi IT alebo projektmi technológií. Prechádzajú cez organizácie. Je nevyhnutné, aby ste spolupracovali s časťou organizácie, ktorá je iniciatívou dotknutá, a ktorá tiež prináša výhody tejto iniciatívy. Áno, oboje sa môže líšiť v závislosti od toho, na ktorom projekte práve pracujete. Čím skôr sa zapoja a prispejú, tým lepšie bude prijatie. Zapojenie tiež prinesie potrebnú obchodnú perspektivu budovanú niekoľko rokov. Na križovatke skúseností a nových perspektív nájdete čerstvé poznatky, tajnú zložku úspešných projektov digitálnej transformácie.

Je tiež dobré, ak spolupracujete so začínajúcimi podnikmi alebo s inými potenciálnymi partnermi (technológiami alebo ináč), ktorí do tímu tiež prinášajú svoje odborné znalosti. V niektorých prípadoch iniciatívy, ktoré realizujeme, si vyžadujú veľmi špecializovaný súbor odborných znalostí, ktoré nemusíme mať interne, napríklad vytváranie a školenie algoritmov AI / ML alebo skúsenosti s AR / VR.

Musíme si uvedomiť, že všetky partnerstvá by mali mať pre všetky zúčastnené strany výhodné. Pri výbere externého partnera buďte veľmi opatrní, aby podporoval tím vo všetkých fázach zavádzania a nielen pri vykonávaní pilotov. Toto je istý recept na katastrofu neskôr, keď sa rozhodnete pre mierku projektu.

7)Pravidlo: Obchodné modely a sila platforiem

Jedna z vecí, ktorú musia všetky tímy urobiť, je porozumieť rôznym obchodným modelom, ktoré vaša firma v súčasnosti používa. Jednoduché a komplexné jednostránkové vysvetlenie je plátno obchodného modelu, ktoré vytvoril Alexander Osterwalder a jeho tím. Podniky môžu a potenciálne fungujú s viacerými obchodnými modelmi.

Dôkladne porozumieť týmto modelom vám môžu pomôcť nasledujúce spôsoby:

  • Dozviete sa o potenciálnych nových obchodných modeloch, ktoré môžete povoliť prostredníctvom digitálnych technológií (vytvoriť nové modely príjmov, modely zapojenia zákazníkov, spôsoby, ako znížiť náklady, umožniť nové partnerstvá, optimalizovať existujúce procesy atď.). To vám tiež povie, s ktorou časťou podnikania je potrebné uzavrieť partnerstvo.
  • Keď budete hovoriť s firmou, získate dôveryhodnosť a vybudujete dôveru. Keď uvidia, že chápete, ako veci fungujú v ich časti sveta, budú vás rešpektovať, čo je základ, na ktorom môžete budovať partnerstvá.
  • To vám tiež poskytne jazyk, ktorý môžete použiť pri kontakte s vedúcimi pracovníkmi, ako je CEO / CFO. Pomôže vám to získať potrebné schválenia a zdroje na dokončenie týchto procesov.

Väčšina projektov digitálnej transformácie sa nikdy neodštartuje z dôvodu nedostatku obchodného prípadu a tím nedokáže presvedčiť podnik, aby im poskytol zdroje potrebné na projekty.

8)Pravidlo: Umožniť kultúrnu revolúciu

Digitálna transformácia alebo v tejto súvislosti akákoľvek iniciatíva transformácie zvyčajne so sebou prináša zmenu spôsobu, akým sa veci robia.

O akýchkoľvek zásadných postupoch riadenia zmien v akýchkoľvek iniciatívach v oblasti transformácie je toho dosť. Zopakujeme však len toto:

  • Kultúra sa transformuje naraz. Zapojte každého, kto bude ovplyvnený tým, čo robíte skoro, často a pravidelne.
  • Ak váš projekt bude zahŕňať ľudí, ktorí používajú nové nástroje alebo procesy, musíte im poskytnúť všetky potrebné školenia na používanie nového nástroja alebo procesu.
  • Hlavným dôvodom odporu voči zmenám je strach z neznámeho. Ak existuje nejaká šanca, že váš projekt bude mať významnú zmenu, vychovajte ho a porozprávajte sa o ňom. Naplánujte si tieto tvrdé rozhovory a majte ich čo najskôr. Kľúčovou myšlienkou je, že musia cítiť kontrolu nad tým, čo sa s nimi stane.

9.Pravidlo: Ľudia = spojenci

Nakoniec sa všetky transformačné projekty scvrknú smerom k ľuďom. Čím viac ľudí máte ako svojich spojencov, tým lepšie sú vaše vyhliadky na úspech. Patria sem vaši vedúci, obchodní spolupracovníci, ktorých sa to dotkne (pozitívne alebo negatívne) a externí partneri. Všetky projekty transformácie sa nakoniec týkajú zmeny správania.

10)Pravidlo: Genius je večná trpezlivosť

Toto je protirečenie druhov. Na jednej strane musíte byť schopní preukázať výsledky rýchlo. Taktiež je potrebné vzbudiť u vašich partnerov v podnikaní trpezlivosť v súvislosti s časom, ktorý je potrebný na dosiahnutie konkrétnych výsledkov.

S rastúcim rozsahom vašich projektov sa to stáva veľmi dôležitým. Rozsah akéhokoľvek projektu transformácie nepriamo súvisí s rýchlosťou, akou projekt prinesie výsledky.

Pridajte k tomu skutočnosť, že svoje transformačné výsledky začnete, keď dosiahnete verziu 5 alebo 6. Preto musíte iterovať, a preto musia vaše zainteresované strany preukázať trpezlivosť a umožniť vám pracovať na projekte, až kým sa nedostanete na túto verziu.

zdroj: digitalistmag.com

Pridať komentár